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as a result of an early return would be construed as a payment in lieu of leave has
yet to be decided.

No offence has been created in respect of a contravention of this section.

[15C.03] ‘Maternity leave’

Because the term ‘maternity leave’ is defined in s 2 by reference to maternity leave
granted under the Ordinance, it does not include maternity leave in excess of the
statutory minimum granted under an employee’s contract of employment.

[15C.04] “Maternity leave pay’

Because the term ‘maternity leave pay’ is defined in s 2 by reference to maternity
leave pay payable under the Ordinance, it does not include maternity leave pay in
excess of the statutory minimum granted under an employee’s contract of
employment. See however, s 14(1).

PART IITIA

PATERNITY LEAVE
(Part I1IA added 21 of 2014 s 6)

15D. Interpretation of Part IIIA
In this Part—

child (% %) means a new-born child.

[15D.01]

For the purposes of Part IIIA of this Ordinance, a ‘child’ means a new-born child
(as opposed to s 2 which defines a ‘child’ as any person under the age of 15 years)
and is defined by reference to a child born on or after the date on which the
Employment (Amendment) Ordinance 2014 came into operation (27 February
2015) and the term does not apply to a miscarriage. Multiple births in one
pregnancy are taken to be one confinement. See s 15E(3)—(5).

15E. Entitlement to paternity leave
(1) A male employee is entitled to paternity leave in respect of

the birth of a child if—
(a) he is the child’s father;
(b) he has been employed under a continuous contract

immediately before taking leave; and
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2)

3)

4)
&)

(c) he has complied with all the requirements in section
15F.

For subsection (1), the employee—

(a) subject to section 15G, is entitled to take leave during

the period specified in subsection (3) on the date or
dates notified to the employer under section 15F(1);
and

(b) is entitled to take leave for not more than—
(1) for a child born on or after 27 February 2015
but before the commencement date* of the
Employment (Amendment) (No 3) Ordinance
2018 (30 of 2018)—3 days; or
(i1) for a child born on or after that
commencement date*—35 days,

whether consecutive or not, for each confinement.

(Replaced 30 of 2018 s 3)
For subsection (2)(a), the period—

(a) begins 4 weeks before the expected date of the
delivery of the child; and

(b) ends 10 weeks beginning on the actual date of the
delivery of the child.

For subsection (2)(b), multiple births in one pregnancy are
taken to be one confinement.

Subsection (1) does not apply in relation to—
(a) a miscarriage; or
(b) a child born before 27 February 2015.
(Replaced 30 of 2018 s 3)

Editorial Note:
*Commencement date: 18 January 2019.

[15E.01] Definitions

For, ‘confinement’, ‘employee’, ‘employer’, ‘paternity leave’, ‘paternity leave
pay’, ‘miscarriage’, see s 2; for ‘continuous contract’, see s 3 and the First
Schedule.

[15E.02] s 1SE(1)

A male employee will only be entitled to take paternity leave if he is the child’s
father, has been employed under a continuous contract immediately before taking
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leave and has complied with the notification requirements set out in s 151. Whether
a contract of employment is a continuous contract must be considered by reference
to s 3 and the First Schedule.

[15E.03] s 1SE(2)-(4)

An employee is entitled to take 3 days’ paternity leave on consecutive days or
separate days in the period beginning 4 weeks before the expected date of the
delivery of the child and ending 10 weeks after the actual date of the delivery of
the child if his child is born on or after 27 February but before 18 January 2019.
Multiple births in one pregnancy are taken to be one confinement.

Pursuant to the Employment (Amendment) (No 3) Ordinance 2018 which came
into effect on 18 January 2019, a male employee is entitled to 5 days’ paternity
leave for each confinement of his spouse or partner if his child is born on or after
18 January 2019 (ie the commencement date).

[15E.04] s 15E(5)

The entitlement to paternity leave only applies to a male employee if the child is
born on or after the date on which the Employment (Amendment) Ordinance 2014
comes into force (27 February 2015) and does not apply to cases of miscarriage.

[15E.05] ‘Contract of employment’

By virtue of s 2, ‘contract of employment’ is defined as meaning any agreement,
whether in writing or oral, express or implied, whereby an employer agrees to
employ an individual as an employee and the employee agrees to serve the
employer as an employee. The term is also defined to include a contract of
apprenticeship. The term ‘employment contract’ does not include any contract for
personal services that are provided by an independent contractor on behalf of an
employer. For cases and commentary, see paras [2.10], [2.14] and [2.15].

[15E.06] ‘Employee’

Although s 4 defines ‘employee’ explicitly by reference to employees currently
engaged under a contract of employment, the provisions of the Ordinance also
include prospective and former employees (with a limited number of exceptions;
see ss 21A and 21C).

For cases and commentary, see paras [2.10], [2.14] and [2.15].
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[15E.07] ‘Employer’

The term ‘employer’ covers both the actual employer of an employee as well as
authorised persons acting on behalf of such an employer. In this regard, human
resources and other staff acting in a management capacity are regarded as
employers for the purposes of the Employment Ordinance.

As the term ‘employer’ is defined by reference to any person, special regard should
be made to s 3 of the Interpretation and General Clauses Ordinance (Cap 1), which
defines a person to include corporate and unincorporated bodies.

For cases and commentary, see paras [2.10], [2.14] and [2.15].

[15E.08] ‘Paternity leave’

Because the term ‘paternity leave’ is defined in s 2 by reference to paternity leave
granted under the Employment Ordinance, it does not include paternity leave in
excess of the statutory minimum granted under an employee’s contract of
employment.

[15E.09] ‘Paternity leave pay’

Because the term ‘paternity leave pay’ is defined in s 2 by reference to paternity
leave pay payable under the Employment Ordinance, it does not include paternity
leave pay in excess of the statutory minimum granted under an employee’s contract
of employment.

[15E.10] Paternity leave entitlement

A male employee who is the father of a child born on or after 27 February 2015
and who has been employed by the same employer under a continuous contract is
entitled to statutory paternity leave. An employee who works for a minimum of
18 hours for not less than four weeks is regarded as being in continuous
employment.

Paternity leave is awardable under the Employment Ordinance regardless of
whether an employee is legally married. The provisions of the Employment
Ordinance, which regulate paternity entitlements, do not apply to contractual
paternity provisions which exceed the statutory minimum.
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